Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Aναζητώντας περιγραφές για το Ιερό πρόσωπο του Αγίου... με οδηγούς τρείς Δάσκαλους Αγιογράφους

• Περιγραφή του Αγίου... «υπό Φωτίου Κόντογλου».«... Ο Άγιος Σπυρίδων, γέρων ασπρομάλλης και ασπρογένης, κοντογένης οξυγένης, με χωρισμένον το γένειον ελαφρώς, γερακομύτης, δασύφρυδος, φορεί εις την κεφαλήν του σκούφιαν απλωτή προς τα κάτω και μυτερήν προς την κορυφήν, ώσαν πλεκτή από σπάρτον. Βαστά εις τας χείρας του το ειλητάριον, όπου είναι γραμμένη η ευχή αυτή...
«Έτι προσφέρομεν Σοι την λογικήν ταυτην και αναίμακτον λατρείαν, και παρακαλούμεν Σε και δεόμεθα και ικετεύομεν. Kατάπεμψον το Πνεύμα Σου το Άγιον εφ' ημάς και επι τα προκείμενα δώρα ταύτα»... Η επιγραφή της εικόνας είναι... Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Τρυμιθούντος.»
Έτσι περιγράφει τον Άγιο, ο μεγάλος δάσκαλος - αγιογράφος (του περασμένου αιώνα) Φώτης Κόντογλου, στο κλασικό δίτομο βιβλίο του, με τον τίτλο «Έκφρασης», όπου σε αυτό καταγράφετε όλη η αγιογραφική θεώρηση και η καλλιτεχνική εργασία του. Ένας θαυμάσιος ΟΔΗΓΟΣ (πράξεις και θεώρησης) για κάθε αγιογράφο - μελετητή της ορθόδοξης αγιογραφίας.
(Εκδοτικός οίκος «ΑΣΤΗΡ»

Ο Άγιος του Κόντογλου.
......................................................................................................


• Περιγραφή του Αγίου... «υπό Διονυσίου Ιερομονάχου, του εκ Φουρνά».

Aπό έναν ακόμα παλαιότερο μεγάλο δάσκαλο - αγιογράφο...
Το βιβλίο του «Ερμηνείας της ζωγραφικής τέχνης», είναι και αυτό ένας πολύτιμος οδηγός (πράξεις και θεώρησης) για κάθε αγιογράφο - μελετητή της ορθόδοξης αγιογραφίας. Εκδόθηκε «εν Πετρούπολει» το 1909, με δαπάνες της Αυτοκρατορικής Ρωσικής Αρχαιολογικής Εταιρείας».
Ο δάσκαλος Διονύσιος γράφει μεταξύ άλλων για των Άγιο...
«... Ο Άγιος Σπυρίδων, γέρων μακροδιχαλογένης, φορών σκούφιαν λέγει... «Έτι προσφέρομεν Σοι την λογικήν...»
(Eπανεκδόθηκε από τον Εκδοτικό οίκο «ΣΠΑΝΟΣ»)Ο Άγιος του Θεοφάνη - Κρητική σχολή.
......................................................................................................


• Περιγραφή του Αγίου... «υπό Ιωάννη- Χαριλάου Βράνου».
...από έναν πιο σύγχρονο δάσκαλο - αγιογράφο.

Το πολύτιμο βιβλίο του «Η τέχνη της Αγιογραφίας», είναι και αυτό ένας πολύ καλός οδηγός (πράξεις και θεώρησης) για «σπουδή» κάθε σοβαρού υποψήφιου αγιογράφου.
Ο δάσκαλος Ιωάννης Βρανάς περιγράφει το πρόσωπο του Αγίου και σχολιάζει...
«Ασκητικός και γέροντας με πλατιά γενειάδα, που οι κυματισμοί της συστρέφονται, καθώς ο άνεμος αναρριπίζει τους βοστρύχους. Ενώ το πρόσωπο από το μέσον της μύτης και επάνω είναι σε στάση στροφής τριών τέταρτων, από την μέση της μύτης και κάτω τα στοιχεία είναι σε στάση κατά πρόσωπο. Aπό αυτή την αιτία το σχήμα της μύτης περνά απίστευτη περιπέτεια. Επειδή όμως η μεταμόρφωση αυτή έχει βαθύτερα αίτια και δεν οφείλεται σε αδεξιότητα, ούτε σοκάρει, ούτε γίνεται αντιληπτή σε πολλούς! Bυζαντινός Κυβισμός, αιώνες πριν την εμφάνιση του Κυβισμού!»
(Έκδοση του ίδιου του Δασκάλου - Αγιογράφου)Ο Άγιος του Πανσέληνου - Μακεδονική σχολή.
......................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου